lunes, 19 de septiembre de 2016

Juan Luis Orquín, per fi en Benimaclet

JUAN LUIS ORQUIN, PER FI EN BENIMACLET


Juan Luis Orquín, conegut en Benimaclet com Don Juan, va ser el Sacerdot responsable de la Parròquia de l'Assunció de Nostra Senyora de Benimaclet durant més de 35 anys. Va nàixer en Oliva (La Safor) un 9 de decembre de l'any 1931. Va passar la seua infància, com tots els de la seua generació, en penúries i deprenent com a autodidactes de la vida en el dia a dia. Orfe de pare (mestre nacional) assessinat en l'any 1936 durant la Guerra Civil Espanyola. En l'any 1947, a l'edat de 16 anys, decidix, vocacionalment, ser sacerdot i va ingressar en el Seminari. Va ser ordenat Sacerdot el 26 de juny de 1955. Va començar la seua llabor pastoral en Amèrica, en els pobles d'al voltant de Copiapó (Chile): Poble Afonat (hui Diego Almagro), Mina Carmen, Inca d'Or, El Salat, El Salvador, en Chile. El 13 de maig de 1973 va prendre possessió de la Parròquia de l'Assunció de Nostra Senyora de Benimaclet substituint al volgut Don Sebastián Zaragozà i Zaragozà. 


Durant els 37 anys que permaneix al front de la Parròquia mare en Benimaclet va conseguir una convivència espiritual i social jamai coneguda en este poble i la seua parròquia. Va dotar i va ampliar servicis socials (menjador Sant Josep, Economat social, Roper @Arropa de Càritas...), en els seus corresponents locals, al servici de Benimaclet. Va actualisar els Estatuts de la Confraria dels Sants de la Pedra, Abdó i Senent, creada en 1548. Encoraja i crea grups de Clavaris, que celebren les festes patronals, que de sempre són el tercer dumenge del més de setembre. Descobrix el passat històric de Benimaclet en més de 2000 anys d'història. Publica varis llibres, que es troben archivats en l'Archiu del Regne de Valéncia, com a obres inèdites de l'història de Valéncia. Dins de les obres físiques destaca la Capella del Santíssim Crist de la Providència, d'estil neorománico en artesonat, a on es contemplen els 4000 anys de l'història de la Salvació de l'home, gestada per les generacions passades. El 5 de setembre de 2010, va rebre el títul de Sacerdot Emèrit de la Parròquia de l'Assunció de Benimaclet i per desavenències en el Sacerdot titular no ha tornat a chafar la que va anar la seua casa durant casi 40 anys.



En una actitut que res té a vore en les ensenyances de Jesucrist, Juan Luis Orquín està internat en una Residència de Sacerdots de Quart de Poblet, sense que des de 2010 haguera segut convitat a les festes de Benimaclet. Enguany s´ha conseguit que Don Juan tornara durant unes hores a Benimaclet. Esperem que Don Juan torne al seu Benimaclet en normalitat i compartir en els seus veïns tot el temps perdut. ¡Qué més bonico que seguir l'eixemple del Papa Francesc el qual visita i invita a celebracions a l'emèrit Benedicte XVI. Desigem que en la Parròquia de Benimaclet regne l'esperit cristià i no el revanchisme dels polítics i la societat actual.



Si algú vol visitar a Juan Luis Orquín pot concertar una cita cridant per teléfon a:

Residència de Sacerdots Ancians Betània de Quart de Poblet
Plaça de la Creu, 7 - Quart de Poblet
Telèfon: 96 154 70 70
A 5 minuts de la parada de Metro de Quart de Poblet (directe des de Benimaclet).

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Poble de Benimaclet