jueves, 19 de enero de 2017

Carmel Pastor, l'Escultor universal de Benimaclet

CARMEL PASTOR PLA, L'ESCULTOR DE BENIMACLET

Carmel Pastor
Carmelo Pastor i Pla va ser un pintor i escultor naixcut en Benimaclet en 1924 i mort en Aquisgrán (Alemània) l'any 1966. Sos pares eren Carmel Pastor Antequera i Consol Pla Arnal, llauradors de “casa Chispa”

Era el major de sèt germans: José, Enrique, Vicent, Rafael, Julio i Ricardo. Estudià en el Colege de Sant Francesc. En 1957 es va casar en Johanna Elizabeth Lizmann, en qui no va tindre descendència.



Via Crucis de San Pietro in Montorio de Roma

Va ser aprenent en un taller i per les seues aptituts cap a l'escultura va ingressar en l'Escola Superior de Belles Arts de Sant Carles de la Ciutat de Valéncia. En 1944, recent complit els vint anys va obtindre la Pensió d'Escultura de la Diputació de Valéncia, prorrogada per dos voltes. En 1948 va obtindre el Gran Premi de Roma i una beca per a estudiar en l'Acadèmia d'Espanya en Roma i durant la seua estància va entaular una gran amistat en un atre artiste de la seua generació Ramón Gaya, que va continuar una volta en Espanya. És autor d'un Vía crucis, encarregat per l'embaixada de la Santa Sèu de Roma en 1954, per a que fora colocat en el tossal de Sant Pietro in Montorio.

En 1958, va esculpir una obra similar, esta volta en bronze, per a l'Iglésia de Santa María de Montserrat dels Espanyols, en Roma. Se li va cridar “lo scultore do Papi” perque li va fer els busts a Joan XXIII i a Pau VI.

Dibuix de Carmel Pastor
En les aules de Sant Carles va conéixer a Eusebi Sempere, Manuel Benet, García Borillo, Manuel Gil i Néstor Casani i va tindre com a professors a Rafael Sanchis Yago, Salvador Tuset i Felipe María Garin Ortiz de Taranco.

La Real Acadèmia d'Espanya en Roma es troba situada en el Gianicolo, tossal que domina la ciutat a l'atre costat del riu Tíber molt prop del barri del Trastevere. Dins d'este tossal forma part del cridat "complex espanyol" del Gianicolo, conformat per l'iglésia de Sant Pietro in Montorio, el Tempietto del Bramante, la Real Acadèmia d'Espanya, Vila Vaini -actual residència de l'Embaixador d'Espanya en Itàlia- i el Liceu Espanyol Cervantes.



La Real Acadèmia d'Espanya en Roma fundada en 1873 gràcies a l'impuls d'Emili Castelar. L'edifici s'estructura entorn a un bell claustre cinquecentesco de dos plantes, la seua entorn s'ubiquen els estudis i habitacions dels becaris, alguns en vistes excepcionals de Roma i uns atres dels jardins de la pròpia Acadèmia, d'inspiració romàntica i arbres centenaris, visibles des de la ciutat i dividits per una via peatonal, que servix d'accés de l'Acadèmia al Trastevere, fitada per un bell Vía crucis de catorze baixrelleus en fanc cuit policromat realisats per Carmel Pastor durant la seua estància en esta institució i que substituïxen els mateixos motius antics desapareguts.

Carmel Pastor en 1952 és l'encarregat de la restauració del Sepulcre dels Boil, en el Claustre Major de l'antic Real Convent de Sant Doménec, en Valéncia, monument molt lligat a l'història de la ciutat, des de la reconquista d'esta pel rei don Jaume I d'Aragó. En este mateix any participa en la Bienal de Venècia en representació d'Espanya.




No hay comentarios:

Publicar un comentario

Poble de Benimaclet